Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.urfu.ru/handle/10995/66162
Title: | Фазовые переходы систем желатин – вода и агароза – вода в магнитном поле и вне поля : магистерская диссертация |
Other Titles: | Phase Transitions in gelatin – water and agaroza – water under Magnetic Field and in its Absence |
Authors: | Мизёв, А. С. Mizyov, A. S. |
metadata.dc.contributor.advisor: | Вшивков, С. А. Vshivkov, S. A. |
Issue Date: | 2018 |
Citation: | Мизёв А. С. Фазовые переходы систем желатин – вода и агароза – вода в магнитном поле и вне поля : магистерская диссертация / А. С. Мизёв ; Уральский федеральный университет имени первого Президента России Б. Н. Ельцина, Институт естественных наук и математики, Кафедра органической химии и высокомолекулярных соединений. — Екатеринбург, 2018. — 52 с. — Библиогр.: с. 48-52 (52 назв.). |
Abstract: | Phase transitions of the gelatin – water and agaroza - water systems have been studied using the cloud-point method. Phase diagrams of these systems are constructed at different values of pH of medium. It is shown that pH of medium influences on the melting temperature of gelatin and agaroza gels. Методом точек помутнения изучены фазовые переходы в системах желатин – вода и агароза – вода. Построены фазовые диаграммы систем при разных pH среды в магнитном поле и вне поля. Установлено, что pH среды влияет на температуру плавления гелей желатина и агарозы. |
Keywords: | MASTER'S THESIS PHASE TRANSITIONS POLYMER GELS MAGNETIC FIELD МАГИСТЕРСКАЯ ДИССЕРТАЦИЯ ФАЗОВЫЕ ПЕРЕХОДЫ ГЕЛИ ПОЛИМЕРОВ МАГНИТНОЕ ПОЛЕ |
URI: | http://elar.urfu.ru/handle/10995/66162 |
Access: | Предоставлено автором на условиях простой неисключительной лицензии |
License text: | http://elar.urfu.ru/handle/10995/31613 |
Appears in Collections: | Магистерские диссертации |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
m_th_a.s.mizyov_2018.pdf | 1,44 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.