Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.urfu.ru/handle/10995/79651
Title: | Определение полифенольных антиоксидантов в образцах зеленого чая. Характеристические хроматографические профили |
Other Titles: | Determination of polyphenol antioxidants in the green tea samples. The characteristic chromatographic profi les |
Authors: | Kartsova, L. A. Deev, V. A. Bessonova, E. A. Belous, O. G. Platonova, N. B. Карцова, Л. А. Деев, В. А. Бессонова, Е. А. Белоус, О. Г. Платонова, Н. Б. |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Уральский федеральный университет |
Citation: | Analitika i kontrol' [Analytics and Control], 2019, vol. 23, no. 3, pp. 377-385 DOI: 10.15826/analitika.2019.23.3.010 Определение полифенольных антиоксидантов в образцах зеленого чая. Характеристические хроматографические профили / Л. А. Карцова, В. А. Деев, Е. А. Бессонова, О. Г. Белоус, Н. Б. Платонова // Аналитика и контроль. — 2019. — № 3. — С. 377-385. — DOI: 10.15826/analitika.2019.23.3.010. |
Abstract: | The conditions for the selective separation of polyphenols and caffeine with reverse-phase highperformance liquid chromatography with diodarray (RP HPLC-DAD) and mass-spectrometric detections (RP HPLC/MS) were found. Using the developed technique, chromatographic profiles of 29 samples of green tea (including 11 selection ones provided by the All-Russian Research Institute of Floriculture and Subtropical Crops, Sochi) were obtained. Using HPLC/MS, two unknown analytes (catechin gallate and gallocatechin gallate) of the tea samples were identified. Chemometric processing of the characteristic profiles of polyphenols by the principal component analysis (PCA) was accomplished. On the scores plot for the first and second principal components, there is a separation of data into two clusters (selection and Greenfield teas) relative to the first principal component (PC-1). Analysis of the PC-1 loadings plot revealed the dominant analytes (gallic acid, gallocatechin, caffeine, epigallocatechin gallate and epicatechin gallate), which determine the differences between green teas samples. PCA-model separately for the profiles only selections teas was built. Analysis of the plot of scores relative to the first two principal components made it possible to detect the dependence of the concentration of polyphenols and caffeine in selections tea leafs on harvest season. A possible correlation has been established between PC-2 and harvest time, but this requires further research. Найдены условия селективного разделения полифенолов и кофеина методом обращенно-фазовой высокоэффективной жидкостной хроматографии со спектрофотометрическим (ОФ ВЭЖХ-УФ) и масс-спектрометрическим детектированием (ОФ ВЭЖХ/МС). С помощью разработанной методики получены хроматографические профили 29 образцов зеленого чая, включая 11 селекционных, предоставленных Всероссийским научно-исследовательским институтом цветоводства и субтропических культур, г. Сочи. Проведена хемометрическая обработка характеристических профилей полифенолов методом главных компонент (МГК). Показано, что наблюдается разделение данных на графике счетов по первой и второй главным компонентам на два кластера (селекционные чаи и чаи компании Greenfield) относительно первой главной компоненты (ГК-1). Анализ графика нагрузок ГК-1 позволил выявить доминирующие аналиты (галловая кислота, галлокатехин, кофеин, эпигаллокатехин галлат и эпикатехин галлат), определяющие различие исследуемых образцов зеленого чая. Изучена МГК-модель по характеристическим профилям только селекционных чаев. Анализ графика счетов относительно первых двух главных компонент позволил обнаружить зависимость концентрации полифенолов и кофеина в селекционных образцах от сезона сбора чайного листа. Установлена возможная связь между ГК-2 и временем сбора урожая, однако это требует дальнейших исследований. |
Keywords: | RP HPLC POLYPHENOLS GREEN TEA CHARACTERISTIC PROFILES PRINCIPAL COMPONENT ANALYSIS ПОЛИФЕНОЛЫ ЗЕЛЕНЫЙ ЧАЙ ОФ-ВЭЖХ ХАРАКТЕРИСТИЧЕСКИЕ ПРОФИЛИ МЕТОД ГЛАВНЫХ КОМПОНЕНТ |
URI: | http://elar.urfu.ru/handle/10995/79651 |
RSCI ID: | 41105068 |
SCOPUS ID: | 85073394162 |
ISSN: | 2073-1450 2073-1442 |
DOI: | 10.15826/analitika.2019.23.3.010 |
Sponsorship: | The current study was supported by Russian Science Foundation grant ¹ 19-13-00370. We express our gratitude to the Resource Educational Center in the direction of chemistry of St. Petersburg State University for the equipment provided. Работа выполнена при финансовой поддержке гранта РНФ № 19-13-00370. Выражаем благодарность Ресурсному Образовательному Центру по направлению химия Научный парк СПбГУ за предоставленное оборудование. |
RSCF project card: | 19-13-00370 |
Origin: | Аналитика и контроль. 2019. № 3 |
Appears in Collections: | Аналитика и контроль |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
aik_2019_3_377-385.pdf | 574,32 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.