Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.urfu.ru/handle/10995/42592
Title: | Изучение возможности использования РФА для контроля содержания никеля в саломасе при производстве маргарина |
Other Titles: | Studying the possibility of XRF application to the control of nickel content in hydrogenated fat in the margarine production |
Authors: | Пашкова, Г. В. Смагунова, А. Н. Ловцова, Н. В. Коржова, Е. Н. Pashkova, G. V. Smagunova, A. N. Lovtsova, N. V. Korzhova, E. N. |
Issue Date: | 2012 |
Publisher: | Уральский федеральный университет |
Citation: | Изучение возможности использования РФА для контроля содержания никеля в саломасе при производстве маргарина / Г. В. Пашкова, А. Н. Смагунова, Н. В. Ловцова [и др.] // Аналитика и контроль. — 2012. — № 4. — С. 432-438. |
Abstract: | Оценена возможность экспрессного рентгенофлуоресцентного определения Ni в продуктах гидрогенизации растительных жиров (саломасах) с помощью энергодисперсионного спектрометра с геометрией полного внешнего отражения (РФА ПВО) и спектрометра с волновой дисперсией (РФА ВД). Для градуирования экспрессных методик РФА ВД и РФА ПВО, в основу которых положен способ стандарта-фона, использовали образцы, проанализированные после озоления разработанной деструктивной методикой РФА ПВО. Оценены метрологические характеристики методик, которые сопоставлены с требованиями к точности, предъявляемыми к анализу жировых продуктов. The possibility of rapid X-ray fluorescence determination of Ni in the products of hydrogenation of vegetable oils (hydrogenated fats) was evaluated using the energy dispersive total reflection spectrometer and wavelength dispersive spectrometer. For the calibration of rapid wavelength dispersive X-ray fluorescence (WDXRF) and total reflection X-ray fluorescence (TXRF) techniques, which are based on the signal-to-background ratio method, the samples were used which were analyzed by TXRF after ashing. Metrological characteristics of the techniques were evaluated and compared with the accuracy requirements specified to the analysis of the fatty products. |
Keywords: | X-RAY FLUORESCENCE ANALYSIS (XRF) WDXRF TXRF NI DETERMINATION FATTY PRODUCTS HYDROGENATED FAT РЕНТГЕНОФЛУОРЕСЦЕНТНЫЙ АНАЛИЗ (РФА) РФА ВД РФА ПВО МАСЛОЖИРОВАЯ ПРОДУКЦИЯ САЛОМАС ОПРЕДЕЛЕНИЕ NI |
URI: | http://elar.urfu.ru/handle/10995/42592 |
ISSN: | 2073-1442 |
Origin: | Аналитика и контроль. 2012. № 4 |
Appears in Collections: | Аналитика и контроль |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
aik_2012_04_432-438.pdf | 337,63 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.