Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.urfu.ru/handle/10995/18829
Title: Пища людей: межкультурные различия и культурные универсалии
Other Titles: People's food: intercultural differences and cultural universals
Authors: Амбарова, П. А.
Ambarova, P. A.
Issue Date: 2010
Citation: Амбарова П. А. Пища людей: межкультурные различия и культурные универсалии / П. А. Амбарова // Известия Уральского государственного университета. Сер. 1, Проблемы образования, науки и культуры. — 2010. — N 4 (81). — С. 150-154.
Abstract: Культура еды рассматривается как маркер границ между социокультурными группами. Обозначены причины межкультурных различий в традиционной кухне народов. Анализируются тенденции развития культуры еды в современной России. Отмечены увеличение многообразия в сфере традиционной кухни за счет инокультурных заимствований, факторы, способствующие этому: непосредственные межкультурные контакты, средства массовой информации, развитие сектора специализированных заведений. Показана проблема нивелирования национальной специфики в данной области за счет развития «промышленной еды».
Food standards are considered to be the border marker between the sociocultural groups. The reasons for intercultural differences in traditional cuisines of the nations are indicated. The food standards' development trends in modern Russia are analyzed. The advance of variety in the sphere of traditional cuisine due to the extra-cultural adoptions is registered, where the stipulating factors are: direct intercultural contacts, mass media, special-purpose institutions' sector development. The problem of national specific character leveling out in this field of study is shown, where the reason lies in the industrial food development.
Keywords: КУЛЬТУРА ЕДЫ И ЗАСТОЛЬЯ
МЕЖКУЛЬТУРНЫЕ КОММУНИКАЦИИ
МЕЖКУЛЬТУРНЫЕ ЗАИМСТВОВАНИЯ
ТРАДИЦИИ НАЦИОНАЛЬНОЙ КУХНИ
УНИФИКАЦИЯ КУЛЬТУРЫ
КУЛЬТУРНОЕ МНОГООБРАЗИЕ
РИТУАЛЬНАЯ ЕДА
FOOD STANDARDS
INTERCULTURAL COMMUNICATION
INTERCULTURAL ADOPTIONS
NATIONAL CUISINES TRADITIONS
CULTURE UNIFICATION
CULTURAL VARIETY
RITUAL FOOD
URI: http://elar.urfu.ru/handle/10995/18829
RSCI ID: https://elibrary.ru/item.asp?id=15255280
Origin: Известия Уральского государственного университета. Сер. 1, Проблемы образования, науки и культуры. 2010. N 4 (81)
Appears in Collections:Известия Уральского федерального университета. Серия 1. Проблемы образования, науки и культуры

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
iurp-2010-81-20.pdf93,77 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.