Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.urfu.ru/handle/10995/127260
Title: Способ переработки цинковых кеков
Other Titles: Method for Processing Zinc Cakes
Patent Number: 2778335
Authors: Лобанов, В. Г.
Полыгалов, С. Э.
Соколов, Л. В.
Коновалов, М. В.
Колмачихина, О. Б.
Маковская, О. Ю.
Lobanov, V. G.
Polygalov, S. E.
Sokolov, L. V.
Konovalov, M. V.
Kolmachikhina, O. B.
Makovskaia, O. Iu.
Issue Date: 2022-08-17
Abstract: Изобретение относится к цветной металлургии и может быть использовано при переработке кеков, образующихся при извлечении цинка из сульфидных концентратов. Цинковые кеки выщелачивают с наложением СВЧ энергии при температуре 75°С раствором, содержащим 100 г/л серной кислоты в присутствии восстановителя, в качестве которого используют формиат натрия, и хлорид натрия с концентрацией 5-20 г/л. Способ позволяет интенсифицировать процесс выщелачивания. 2 табл., 1 пр.
FIELD: non-ferrous metallurgy. SUBSTANCE: invention relates to non-ferrous metallurgy and can be used in the processing of cakes formed during the extraction of zinc from sulfide concentrates. Zinc cakes are leached with the application of microwave energy at a temperature of 75°C using a solution containing 100 g/l of sulfuric acid in the presence of a reducing agent, as which sodium formiate is used, and sodium chloride with a concentration of 5-20 g/l. EFFECT: method makes it possible to intensify the leaching process. 1 cl, 2 tbl, 1 ex.
Keywords: PATENT
INVENTION
ПАТЕНТЫ
ИЗОБРЕТЕНИЯ
URI: http://elar.urfu.ru/handle/10995/127260
RSCI ID: 49316539
PURE ID: 46444978
Patent Type: Патент на изобретение
Patent Owner: Ural Federal University
Федеральное государственное автономное образовательное учреждение высшего образования «Уральский федеральный университет имени первого Президента России Б.Н. Ельцина»
Appears in Collections:Патенты и изобретения

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2778335.PDF362,01 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.