Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.urfu.ru/handle/10995/50293
Title: | Газохроматографическое определение количественного состава пищевых эмульгаторов Е471 |
Other Titles: | Determination of the quantitative composition of food emulsifier E471 by gas chromatography |
Authors: | Зыков, А. В. Крысанов, В. А. Мокшина, Н. Я. Zykov, A. V. Krysanov, V. A. Mokshina, N. Y. |
Issue Date: | 2015 |
Publisher: | Уральский федеральный университет |
Citation: | Зыков А. В. Газохроматографическое определение количественного состава пищевых эмульгаторов Е471 / А. В. Зыков, В. А. Крысанов, Н. Я. Мокшина // Аналитика и контроль. — 2015. — № 2. — С. 169-174. |
Abstract: | Пищевая добавка E471 обозначает ряд моноглицеридов и диглицеридов жирных кислот и применяется в пищевой промышленности в качестве добавки эмульгатора-стабилизатора. Наиболее часто используется при производстве маргарина, мороженого, майонезов, йогуртов и других продуктов с высоким содержанием жира. Разработана методика газохроматографического определения количественного состава пищевых эмульгаторов на основе моноглицеридов (Е471). Сущность методики заключается в превращении компонентов пробы в более летучие силильные производные в присутствии пиридина и N-метил-N-(триметилсилил)трифторацетамида и последующем газохроматографическом определении с применением внутренних стандартов (пропиленгликоль и трикаприн). Анализ проводили на газовом хроматографе Bruker 451 GC с пламенно-ионизационным детектором, капиллярная колонка - BR-5ht (100 %-диметилполисилоксан). Идентификацию продуктов реакции осуществляли с применением масс-спектрометра ScionTQ и библиотеки масс-спектров NIST11. Выбранные условия хроматографирования характеризуются незначительной продолжительностью приборного анализа (35 мин) и отсутствием перекрывания пиков. Установлено содержание глицерина и диглицерина, свободных жирных кислот, моно-, ди- и триглицеридовв семи коммерческих образцах. Nutritional supplement E471 designates number of monoglycerides and diglycerides of fatty acidsand applied in the food industry as an emulsifier-stabilizer additive. It is most often used by production of margarine, ice cream, mayonnaise, yogurts and other products with the high content of fat. The technique of gas chromatographic determination of the quantitative composition of food emulsifiers on the basis of monoglycerides (E471) was developed. The essence consists in transformation of components of sample into more flying silyl derivatives in the presence of pyridine and N-Methyl-N-(trimethylsilyl)trifluoroacetamide and the subsequent gas chromatographic determination with application of internal standards (propylene glycol and tricaprin). Theanalysis was carried out on a gas chromatograph Bruker 451 GC with a flame ionization detector, capillary column - BR-5ht (100 %-dimethylpolysiloxane). Identification of the reaction products was performed with application of a mass spectrometer Scion TQ and library of mass spectrums NIST11. Selected chromatographic conditions are characterized by a short duration of the instrument analysis (35 min) and the absence of overlapping peaks. The content of glycerin and a diglycerin, free fatty acids, mono-, di- and triglycerides in seven commercial samples is established. |
Keywords: | MONOGLYCERIDES OF FATTY ACIDS GAS CHROMATOGRAPHY EMULSIFIER E471 МОНОГЛИЦЕРИДЫ ЖИРНЫХ КИСЛОТ ГАЗОВАЯ ХРОМАТОГРАФИЯ ЭМУЛЬГАТОР Е471 |
URI: | http://elar.urfu.ru/handle/10995/50293 |
RSCI ID: | 23638801 |
ISSN: | 2073-1442 (Print) 2073-1450 (Online) |
DOI: | 10.15826/analitika.2015.19.2.004 |
Origin: | Аналитика и контроль. 2015. № 2 |
Appears in Collections: | Аналитика и контроль |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
aik_2015_02_169-174.pdf | 899,31 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.