Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10995/42630
Title: Определение органических кислот, углеводов и подсластителей в пищевых продуктах и биологически активных добавках методом высокоэффективной жидкостной хроматографии
Other Titles: Determination of organic acids, carbohydrates and sweeteners in food products and biologically active additives by HPLC
Authors: Захарова, А. М.
Карцова, Л. А.
Гринштейн, И. Л.
Zaharova, A. M.
Kartsova, L. A.
Greenstein, I. L.
Issue Date: 2013
Publisher: Уральский федеральный университет
Citation: Захарова А. М. Определение органических кислот, углеводов и подсластителей в пищевых продуктах и биологически активных добавках методом высокоэффективной жидкостной хроматографии / А. М. Захарова, Л. А. Карцова, И. Л. Гринштейн // Аналитика и контроль. — 2013. — № 2. — С. 204-210.
Abstract: Методом обращенно-фазовой высокоэффективной жидкостной хроматографии (ОФ ВЭЖХ) выявлено содержание органических кислот и углеводов в пробах вина, сока, молочных продуктов, биологически активных добавках. Органические кислоты (щавелевая, винная, муравьиная, яблочная, молочная, уксусная, лимонная, янтарная, фумаровая, пропионовая ) определяли с использованием спектрофотометрического детектирования; углеводы (глюкоза, лактоза, мальтоза, манноза, сахароза, фруктоза ) и подсластители (ксилитол, сорбитол) - с рефрактометрическим детектированием. Пределы обнаружения органических кислот в жидких пробах составили 0.05-2.8 мг/л; в твёрдых - 4
The content of organic acids and carbohydrates in samples of wine, juice, dairy products, dietary supplements was revealed by reverse-phase high performance liquid chromatography (HPLC). Organic acids (oxalic acid, tartaric acid, formic acid, malic acid, lactic acid, acetic acid, citric acid, succinic acid, fumaric acid, propionic acid) was determined by using spectrophotometric detection, carbohydrates (glucose, lactose, maltose, mannose, sucrose, fructose) and sweeteners (xylitol, sorbitol) - with refractometric detection. The limits of detection of organic acids in liquid samples were 0.05-2.8 mg / l, in solid 0.7-3.1%. The detection limits for carbohydrates and sweeteners in liquid samples were 0.1-0.6 g / l, in solid samples of 0.1-0.6 %. Samples or their solutions were purified from interfering organic impurities on solid phase extraction cartridges (SPE) C18, then were analyzed by HPLC.
Keywords: RP HPLC
SPECTROPHOTOMETRIC DETECTION
REFRACTOMETRIC DETECTION
ORGANIC ACIDS
CARBOHYDRATES AND SWEETENERS
FOOD
SOLID-PHASE EXTRACTION
ОФ ВЭЖХ
СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧЕСКОЕ ДЕТЕКТИРОВАНИЕ
РЕФРАКТОМЕТРИЧЕСКОЕ ДЕТЕКТИРОВАНИЕ
ОРГАНИЧЕСКИЕ КИСЛОТЫ
УГЛЕВОДЫ И ПОДСЛАСТИТЕЛИ
ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ
ТВЕРДОФАЗНАЯ ЭКСТРАКЦИЯ
URI: http://hdl.handle.net/10995/42630
ISSN: 2073-1442
DOI: 10.15826/analitika.2013.17.2.011
Origin: Аналитика и контроль. 2013. № 2
Appears in Collections:Аналитика и контроль

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
aik_2013_02_204-210.pdf628,71 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.