Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.urfu.ru/handle/10995/42615
Title: Определение микроколичеств железа в фруктах
Other Titles: Determining of micro-quantity of iron in fruits
Authors: Нагиев, Х. Д. оглы
Еспанди, Ф.
Алиева, Р. А. кызы
Гюллярли, У. А. кызы
Чырагов, Ф. М. оглу
Naghiyev, H. D.
Esphandi, F. E.
Aliyeva, R. A.
Gullarli, U. A.
Chiraqov, F. M.
Issue Date: 2013
Publisher: Уральский федеральный университет
Citation: Определение микроколичеств железа в фруктах / Х. Д. о. Нагиев, Ф. Еспанди, Р. А. к. Алиева [и др.] // Аналитика и контроль. — 2013. — № 1. — С. 107-111.
Abstract: Разработаны методики фотометрического определения железа(III) с 1-фенил-2,3-диметилпиразолон-5-азопирогаллолом в присутствии 1,10-фенантролина и α,α'-дипиридила. Исследовано комплексообразование железа(III) с реагентом и установлено, что в присутствии гидрофобных аминов образуются разнолигандные комплексы, при этом наблюдаются батохромные сдвиги в спектре поглощения и максимальный выход сдвигается в кислую среду по сравнению однороднолигандным комплексом. Изучено влияние концентрации реагирующих компонентов, времени и температуры на образование разнолигандных комплексов и определена их стехиометрия различными методами. Показано, что определение железа(III) с реагентом в присутствии 1,10-фенантролина высокоизбирательно. Разработанная методика применена для определения микроколичеств железа в фруктах: в белой и красной черешне и в клубнике.
For determining the method of photometric used the reaction of Fe with 1-phinil 2,3-dimethil pirazol 5 azo-piraqalol with 1-10 phenantralin and α,α’-dipiridil. The complex product which is getting from the reaction of Fe with reagents shows and prove that, by existing hydrophobic amines, we get different ligand complex and at this time, shift to absorption spectrum happens bathochrome replacement and in the compare with the same ligand’s complex getting maximal complex which shift to acidic medium. We investigate the influence of ligand formation with time and temperature differences and with changing concentration of interaction of components and obtained by different ways, stoichiometry coefficient. We obtained the involvement of Fe in obtaining of 1-10 phenantralin has high selectivity, also this methods is involved to determine the micro-quantity of Fe in fruits: white and red cherry, in strawberry.
Keywords: IRON (III)
NITRO-COMPOUNDS
DIFFERENT LIGAND’S COMPLEX
1-10 PHENANTRALIN
АЗОСОЕДИНЕНИЯ
РАЗНОЛИГАНДНЫЙ КОМПЛЕКС
ЖЕЛЕЗО(III)
1,10-ФЕНАНТРОЛИН
URI: http://elar.urfu.ru/handle/10995/42615
ISSN: 2073-1442
DOI: 10.15826/analitika.2013.17.1.015
Origin: Аналитика и контроль. 2013. № 1
Appears in Collections:Аналитика и контроль

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
aik_2013_01_107-111.pdf296,38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.