Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://elar.urfu.ru/handle/10995/111626
Название: Biologically Active Substances in Fruit Bodies of Wood Decomposing Fungi
Авторы: Kurchenko, V. P.
Sushinskaya, N. V.
Kiseleva, I. S.
Ermoshin, A. A.
Дата публикации: 2022
Издатель: American Institute of Physics Inc.
AIP Publishing
Библиографическое описание: Biologically Active Substances in Fruit Bodies of Wood Decomposing Fungi / V. P. Kurchenko, N. V. Sushinskaya, I. S. Kiseleva et al. // AIP Conference Proceedings. — 2022. — Vol. 2390. — 030045.
Аннотация: The relative content of biologically active substances in the extracts of wood decaying fungi was studied using GC-MS. The results showed that the real tinder (Fomes fomentarius (L.) Fr.) contains up to 18% fatty acids, 51.6% steroids and 8.35% triterpene compounds. The nest fungus (Hapalopilus nidulans (Fr.) P. Karst.) contains 32.7% of fatty acids, 9.8% of steroid substances and 27.0% of tetracyclic triterpenoids. Chaga (Inonotus obliguus (Ach. ex. Pers.) Pilat) is characterized by the presence of 14% fatty acids, 11.6% of which are unsaturated; 2.4% of ergosterol, and 30% of betulin. A distinctive feature of the extract from the birch sponge (Piptoporus betulinus (Bull.) P. Karst.) is the presence of 67.9% arabitol, and the absence of steroid and triterpene compounds. Bordered tinder fungus (Fomitopsis pinicola (Sw.) P. Karst.), causing brown rot of wood, contains 30.15% ergosterol, which is a provitamin form of vitamin D2. The tinder fungus extract (Trichaptum biforme (Fr.) Ryvarden) contains 67.8% fatty acids, of which 50.0% are unsaturated fatty acids. The extract from the humpback tinder fungus (Trametes gibbosa (Pers.) Fr.) contains 34.9% fatty acids, 9.76% steroids, and 27.06% terpenoid compounds. © 2022 Author(s).
URI: http://elar.urfu.ru/handle/10995/111626
Условия доступа: info:eu-repo/semantics/openAccess
Конференция/семинар: 2020 International Scientific Conference on Actual Problems of Organic Chemistry and Biotechnology, OCBT 2020
Дата конференции/семинара: 18 November 2020 through 21 November 2020
Идентификатор SCOPUS: 85125661701
Идентификатор PURE: 29715544
ISSN: 0094-243X
ISBN: 9780735441712
DOI: 10.1063/5.0069253
Располагается в коллекциях:Научные публикации ученых УрФУ, проиндексированные в SCOPUS и WoS CC

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
2-s2.0-85125661701.pdf673,02 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.