Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://elar.urfu.ru/handle/10995/102233
Название: | Adaptive Heat Engine |
Авторы: | Allahverdyan, A. E. Babajanyan, S. G. Martirosyan, N. H. Melkikh, A. V. |
Дата публикации: | 2016 |
Издатель: | American Physical Society |
Библиографическое описание: | Adaptive Heat Engine / A. E. Allahverdyan, S. G. Babajanyan, N. H. Martirosyan, et al. — DOI 10.1103/PhysRevLett.117.030601 // Physical Review Letters. — 2016. — Vol. 117. — Iss. 3. — 030601. |
Аннотация: | A major limitation of many heat engines is that their functioning demands on-line control and/or an external fitting between the environmental parameters (e.g., temperatures of thermal baths) and internal parameters of the engine. We study a model for an adaptive heat engine, where - due to feedback from the functional part - the engine's structure adapts to given thermal baths. Hence, no on-line control and no external fitting are needed. The engine can employ unknown resources; it can also adapt to results of its own functioning that make the bath temperatures closer. We determine resources of adaptation and relate them to the prior information available about the environment. © 2016 American Physical Society. |
Ключевые слова: | ENGINES BATH TEMPERATURES ENVIRONMENTAL PARAMETER FUNCTIONAL PARTS INTERNAL PARAMETERS ON-LINE CONTROLS PRIOR INFORMATION THERMAL BATH HEAT ENGINES |
URI: | http://elar.urfu.ru/handle/10995/102233 |
Условия доступа: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Идентификатор SCOPUS: | 84978657124 |
Идентификатор WOS: | 000379513400001 |
Идентификатор PURE: | 1051784 |
ISSN: | 319007 |
DOI: | 10.1103/PhysRevLett.117.030601 |
Располагается в коллекциях: | Научные публикации ученых УрФУ, проиндексированные в SCOPUS и WoS CC |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
2-s2.0-84978657124.pdf | 163,57 kB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.