Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://elar.urfu.ru/handle/10995/101745
Название: Influence of ohmic and ambipolar heating on the thermal structure of accretion discs
Авторы: Khaibrakhmanov, S. A.
Dudorov, A. E.
Дата публикации: 2019
Издатель: Latvijas Universitate
Библиографическое описание: Khaibrakhmanov S. A. Influence of ohmic and ambipolar heating on the thermal structure of accretion discs / S. A. Khaibrakhmanov, A. E. Dudorov. — DOI 10.22364/mhd.55.1-2.8 // Magnetohydrodynamics. — 2019. — Vol. 55. — Iss. 1-2. — P. 65-72.
Аннотация: Dynamics of accretion discs of young stars with a fossil large-scale magnetic field is investigated. The presented magneto-gas-dynamic (MHD) model of accretion discs includes the equations of Shakura and Sunyaev, induction equation, equations of thermal and collisional ionization. The induction equation takes into account Ohmic and magnetic ambipolar diffusion, magnetic buoyancy. The influence of Ohmic and ambipolar heating on the thermal structure of accretion discs is considered, and the influence of the considered dissipative MHD effects on the temperature of the accretion discs around the classical T Tauri star is analyzed. Simulations show that Ohmic and ambipolar heating operates near the borders of the region with a low ionization fraction ('dead' zone). The temperature grows by ~ 1000K near the inner boundary of the 'dead' zone, r ≈ (0.5 - 1)AU, and by ~ 100K near its outer boundary, r ≈ (30 - 50)AU. © 2019, Latvijas Universitate.
URI: http://elar.urfu.ru/handle/10995/101745
Условия доступа: info:eu-repo/semantics/openAccess
Идентификатор SCOPUS: 85067274453
Идентификатор PURE: 9832200
ISSN: 0024998X
DOI: 10.22364/mhd.55.1-2.8
Располагается в коллекциях:Научные публикации ученых УрФУ, проиндексированные в SCOPUS и WoS CC

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
2-s2.0-85067274453.pdf491 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.