Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://elar.urfu.ru/handle/10995/91617
Название: Готовность к инновациям в АПК региона как субъективный фактор инновационной активности
Другие названия: Openness to innovations of the regional agro-industry as a subjective factor of innovative activity
Авторы: Neganova, V. P.
Dudnik, A. V.
Неганова, В. П.
Дудник, А. В.
Дата публикации: 2019
Издатель: Institute of Economics, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences
Институт экономики Уральского отделения РАН
Библиографическое описание: Неганова В. П. Готовность к инновациям в АПК региона как субъективный фактор инновационной активности / В. П. Неганова, А. В. Дудник. — DOI 10.17059/2019-3-19. — Текст : электронный // Экономика региона. — 2019. — Том 15, выпуск 3. — С. 880-892.
Аннотация: The long-standing efforts of the agro-industry management to enhance the innovative processes resulted in more than modest innovative activity of their participants. The study assesses the openness to innovations of top managers and owners of the agroindustrial enterprises in Kurgan Oblast. We based the research on the thesis on the existence of a set of factors hampering innovative activity of the agro-industry, including subjective and socio-psychological factors. Moreover, we hypothesise that human factors play the decisive role in solving the problem of innovations' implementation (or non-implementation). Underestimation of innovations' role in the development of the managed system, main stakeholders' resistance to innovations' implementation cause agro-industry's deceleration and implementation of the very conservative, inertial, extensive scenarios. We tested the hypothesis using a representative sample survey of top managers and owners of the small- and medium-sized agro-industrial enterprises. Using the standardised methodology of psychological testing of the main components of openness to innovations, we assessed an overall level of openness to innovations as fairly low. Organizational openness appeared to be the most problematic component, especially in comparison with relatively high values of personal and cognitive openness. For increasing innovative activity of the agro-industrial enterprises, we recommend state authorities, which regulate competitiveness, to use a more direct approach and the system of economic incentives for innovative behaviour. This system of incentives should include a system of standards of innovative activity that in case of failure would block the organization's access to the programs of the agro-industry's state support. The study's results can be used in scientific research on the innovative activity of the regional agro-industry and in educational process of the field-oriented universities. © 2019 Institute of Economics, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences. All rights reserved.
Дана оценка готовности собственников предприятий агропромышленного комплекса Курганской области к внедрению инноваций. Проанализированы массивы факторов, влияющих на инновационную и инвестиционную активность. Разработана двумерная модель типологизации инновационного поведения лиц, принимающих решение об инновациях на уровне предприятия.
Ключевые слова: INNOVATION INCENTIVES
INNOVATION RESISTANCE
INNOVATION RISKS
INNOVATIONS
INNOVATIVE ACTIVITY
INNOVATIVE LEVEL
OPENNESS TO INNOVATIONS
REGIONAL AGRI-FOOD INDUSTRY
STAKEHOLDERS
SUBJECTIVE FACTOR
URI: http://elar.urfu.ru/handle/10995/91617
Условия доступа: info:eu-repo/semantics/openAccess
Идентификатор SCOPUS: 85078632830
Идентификатор WOS: 000486441600019
ISSN: 2411-1406
2072-6414
DOI: 10.17059/2019-3-19
Сведения о поддержке: The article has been prepared with the support of Russian Foundation for Basic Research, the project No. 18-010-00652..
Источники: Экономика региона. 2019. Том 15, выпуск 3
Располагается в коллекциях:Economy of Regions

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
2019_15_3_019.pdf602,66 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.