Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.urfu.ru/handle/10995/78074
Title: | Двуязычный кулинарный календарь: проект издания : магистерская диссертация |
Other Titles: | Bilingual cooking calendar: a new publication |
Authors: | Истратова, Д. А. Istratova, D. A. |
metadata.dc.contributor.advisor: | Родина, И. В. Rodina, I. V. |
Issue Date: | 2019 |
Citation: | Истратова Д. А. Двуязычный кулинарный календарь: проект издания : магистерская диссертация / Д. А. Истратова ; Уральский федеральный университет имени первого Президента России Б. Н. Ельцина, Уральский гуманитарный институт, Кафедра издательского дела. — Екатеринбург, 2019. — 99 с. — Библиогр.: с. 90-97 (82 назв.). |
Abstract: | Магистерская диссертация «Двуязычный кулинарный календарь: проект издания» состоит из введения, двух глав, заключения, библиографического списка, включающего 82 наименования, и приложения. В первой главе раскрываются понятия календаря, кулинарной книги и кулинарного календаря как видов изданий, а также дается экскурс в историю появления и развития календарей и кулинарных изданий в России и за рубежом. Во второй главе рассматриваются содержательные и визуально полиграфические особенности российских и западных кулинарных календарей, оценивается востребованность кулинарных календарей на рынке современных кулинарных изданий в России и на Западе, а также предлагается концепция нового издания кулинарного календаря на русском и английском языках. Приложение содержит элементы макета нового двуязычного кулинарного календаря: обложку и 4 страницы (январь, май, июнь, сентябрь). Отдельные положения проведенного исследования были представлены на Международной научно-практической интернет-конференции «Язык. Текст. Книга» (Екатеринбург, 2018). Библиографический список содержит 63 источника на русском языке и 19 источников на английском языке. Master's thesis “Bilingual cooking calendar: a new publication” consists of introduction, two chapters, conclusion, bibliographic list, including 82 names, and application. The first chapter of the thesis is devoted to the consideration of calendar, cookbook and cooking calendar as types of publication. It also contains a brief in-sight into the history of the appearance of culinary publications in Russia and in the West. The second chapter of the thesis is devoted to the analysis of the content-thematic and visual-printing features of the Russian and Western cooking calen-dars. The second chapter examines the level of demand for cooking calendars in the modern book market and suggests the conception of a new bilingual cooking calendar. The application contains elements of the layout of the new bilingual cooking calendar: the cover and 4 pages (January, May, June, September). Some aspects of the study were presented at the International Scientific and Practical Internet Conference “Language. Text. Book” (Ekaterinburg, 2018). The bibliographic list contains 63 Russian-language publications and 19 English-language publications. |
Keywords: | МАГИСТЕРСКАЯ ДИССЕРТАЦИЯ MASTER'S THESIS КАЛЕНДАРИ КУЛИНАРНЫЕ ИЗДАНИЯ КУЛИНАРНЫЕ КАЛЕНДАРИ СОДЕРЖАНИЕ КУЛИНАРНЫХ КАЛЕНДАРЕЙ ОФОРМЛЕНИЕ КУЛИНАРНЫХ КАЛЕНДАРЕЙ ВОСТРЕБОВАННОСТЬ КУЛИНАРНЫХ КАЛЕНДАРЕЙ CALENDARS CULINARY PUBLICATIONS COOKING CALENDARS CONTENT OF COOKING CALENDARS DESIGN OF COOKING CALENDARS DEMAND FOR COOKING CALENDARS |
URI: | http://elar.urfu.ru/handle/10995/78074 |
Access: | Предоставлено автором на условиях простой неисключительной лицензии |
License text: | http://elar.urfu.ru/handle/10995/31613 |
Appears in Collections: | Магистерские диссертации |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
m_th_d.a.istratova_2019.pdf | 3,51 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.