Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10995/68014
Title: Концентрирование и определение бензойной и салициловой кислот в водных средах и продуктах питания
Other Titles: Benzoic and Salicylic acids concentration and determination in food and water mediums
Authors: Sukhanov, P. T.
Savvina, A. G.
Kushnir, A. A.
Poluzhenkova, E. V.
Суханов, П. Т.
Савина, А. Г.
Кушнир, А. А.
Полуженкова, Е. В.
Issue Date: 2018
Publisher: Уральский федеральный университет
Citation: Концентрирование и определение бензойной и салициловой кислот в водных средах и продуктах питания / П. Т. Суханов, А. Г. Савина, А. А. Кушнир, Е. В. Полуженкова // Аналитика и контроль. — 2018. — № 2. — С. 92-116.
Abstract: A review of literary data on the modern methods of sample preparation and definition of benzoic (BA) and salicylic acids (SA) in various objects, ranging from drinking and sewage waters to food products, is provided. The use of organic-inorganic polymer composite materials based on clays (bentonite, montmorillonite, vermiculite), commercial granulated active carbons, bio-spheres, polymeric sorbents of natural and synthetic origin, for concentrating BA and SA from aqueous mediums, including wastewater and soil solutions, are discussed. Schemes of obtaining and modifying the sorbents by surface-active substances, nanoparticles and metal cations are described. Limiting sorption values, sorbed compounds concentrations levels, sorption balance reaching times, and methods of sorbate determination in concentrates are given. Techniques of election, isolating, concentrating or extracting BA and SA from foodstuffs (alcoholic and non-alcoholic drinks, milk and dairy products, syrups, cereals, vegetables, fruits, etc.) are stated. The chromatographic (high-performance liquid, ionic, gas, thin-layer chromatography), electrochemical and spectrometric methods as well as capillary electrophoresis are recommended for the BA and SA determination in various objects. The analytes detection conditions, applied mobile and stationary phases, elution conditions, compositions of background solutions, characteristics of electrochemical determination, and also linear checks in various matrices, containing BA and SA, are presented.
Приведен обзор литературы по современным методам пробоподготовки и определения бензойной (БК) и салициловой кислот (СК) в различных водных средах и продуктах питания. Обсуждается применение органо-неорганических полимерных композиционных материалов на основе глин (бентонит, монтмориллонит, вермикулиты), коммерческих гранулированных активных углей, биоуглей, полимерных сорбентов природного и синтетического происхождения для концентрирования БК и СК из водных сред, в том числе из сточных вод и почвенных растворов. Описаны схемы получения и модифицирования сорбентов поверхностно-активными веществами, наночастицами и катионами металлов. Приведены значения предельной сорбции, уровни концентраций сорбируемых соединений, время достижения сорбционного равновесия, а также способы определения в концентратах сорбатов. Изложены способы выделения, изолирования, концентрирования или экстракции БК и СК из продуктов питания (алкогольные и безалкогольные напитки, молоко и молочные продукты, сиропы, крупы, овощи, фрукты и т.д.). Для определения БК и СК в различных объектах рекомендуются хроматографические (высокоэффективная жидкостная, ионная, газовая, тонкослойная хроматография), электрохимические, спектрометрические методы анализа и капиллярный электрофорез. Приведены условия детектирования аналитов, применяемые подвижные и неподвижные фазы, условия элюирования, составы фоновых растворов, характеристики электрохимического определения, а также пределы обнаружения в различных матрицах, содержащих БК и СК.
Keywords: БЕНЗОЙНАЯ КИСЛОТА
САЛИЦИЛОВАЯ КИСЛОТА
КОНЦЕНТРИРОВАНИЕ
ОПРЕДЕЛЕНИЕ
ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ
ВОДНЫЕ СРЕДЫ
AROMATIC ACIDS
BENZOIC ACID
SALICYLIC ACID
CONCENTRATION
DETERMINATION
FOOD
URI: http://hdl.handle.net/10995/68014
RSCI ID: 35120660
SCOPUS ID: 85050538434
ISSN: 2073-1442 (Print)
2073-1450 (Online)
DOI: 10.15826/analitika.2018.22.2.003
Origin: Аналитика и контроль. 2018. № 2
Appears in Collections:Аналитика и контроль

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
aik_2018_2_92-116.pdf1,09 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.