Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10995/56808
Title: Тренды в аналитическом контроле качества питьевого этанола
Other Titles: Trends in the analytical quality control of the potable ethanol
Authors: Rudakov, O. B.
Nikitina, S. Y.
Рудаков, О. Б.
Никитина, С. Ю.
Issue Date: 2017
Publisher: Уральский федеральный университет
Citation: Рудаков О. Б. Тренды в аналитическом контроле качества питьевого этанола / О. Б. Рудаков, С. Ю. Никитина // Аналитика и контроль. — 2017. — № 3. — С. 180-196.
Abstract: Current paper is a brief analysis of the normative documents, patents, original articles, reviews and monographs devoted to the problem of the quality control and safety of the rectified ethanol, distillates, and water-alcohol solutions. The two fundamentally different trends in the development of methods for the analytical control of impurities in the ethanol are singled out. First is improving the control of impurity components using various hybrid methods by searching for and identifying components-markers of quality products and falsified products. The other trend is the definition of integral indicators of the authenticity and quality of the products using optical, spectral or sensory methods. Traditional methods and modern developments for the qualitative and quantitative analysis of impurities in drinking ethanol using chromatographic, optical, spectral and sensory methods of the chemical analysis are discussed. It is noted that the method of capillary gas-liquid chromatography with flame ionization detection was the most widely used for the identification of ethanol samples, and for determination of the nature and content of microimpurities. Capillary gas-liquid chromatography with the tandem mass spectrometric detection is recognized as an effective method, promising for the introduction into the analytical practice for the quality control and safety of the food ethanol. Chromatographic methods have made it possible to reliably characterize the main microimpurities of the ethanol of various genesis. To monitor the technology of bugorectification, bottling and storage, and for the recognition of counterfeit and defective products and falsification it is also possible to successfully use gas chromatography in conjunction with olfactometry, head space analysis, pyrolysis chromatography, highperformance liquid chromatography, ion chromatography and capillary electrophoresis. High efficiency in the identification of alcohol of various origins in vodka is noted for the method of spectral-luminescent analysis. The prospects of using electronic multisensory systems to control the type and intensity of the smell and taste using the sets of chemical sensors are shown for the control of alcohol production.
Дан краткий анализ нормативных документов, патентов, оригинальных статей, обзоров и монографий, посвященных проблемам контроля качества и безопасности ректификованного этанола и дистиллятов. Выделено два принципиально различных тренда в развитии методов аналитического контроля примесей в этаноле. Это совершенствование покомпонентного контроля примесей с применением различных гибридных методов, поиск и определение компонентов-маркеров качественной и фальсифицированной продукции. Другой тренд ‒ определение интегральных показателей с применением оптических, спектральных или сенсорных методов. Обсуждены традиционные методы и современные разработки в качественном и количественном анализе примесей в питьевом этаноле с применением хроматографических, оптических, спектральных и сенсорных методов химического анализа. Отмечено, что наиболее широкое применение при идентификации образцов этанола по составу и содержанию микропримесей получил метод капиллярной газожидкостной хроматографии с пламенно-ионизационным детектированием. Эффективным методом идентификации, перспективным для внедрения в аналитическую практику контроля качества и безопасности пищевого этанола признана капиллярная газожидкостная хроматография с тандемным масс-спектрометрическим детектированием. Хроматографические методы позволили надежно охарактеризовать основные микропримеси этанола различного генезиса. При мониторинге технологии брагоректификации, розлива и хранения, при распознавании контрафакта, бракованных партий и фальсификации могут успешно применяться также газовая хроматография в сочетании с ольфактометрией, парофазный анализ, пиролитическая хроматография, высокоэффективная жидкостная хроматография, ионная хроматография и капиллярный электрофорез. Отмечена высокая эффективность в идентификации спирта различного происхождения в водках методом спектрально-люминесцентного анализа. Показана перспективность применения в контроле спиртового производства электронных мультисенсорных систем, позволяющих оценивать тип и интенсивность запаха и вкуса с помощью наборов химических сенсоров.
Keywords: ETHYL ALCOHOL FROM FOOD RAW MATERIALS
IDENTIFICATION OF TRACE CONTAMINANTS
SENSORY ANALYSIS
CHROMATOGRAPHY
OPTICAL AND SPECTRAL METHODS
CHEMICAL SENSING
INTEGRAL QUALITY INDICATORS
ЭТИЛОВЫЙ СПИРТ ИЗ ПИЩЕВОГО СЫРЬЯ
ИДЕНТИФИКАЦИЯ МИКРОПРИМЕСЕЙ
ОРГАНОЛЕПТИЧЕСКИЙ АНАЛИЗ
ХРОМАТОГРАФИЯ
ОПТИЧЕСКИЕ И СПЕКТРАЛЬНЫЕ МЕТОДЫ
ХИМИЧЕСКАЯ СЕНСОРИКА
ИНТЕГРАЛЬНЫЕ ПОКАЗАТЕЛИ КАЧЕСТВА
URI: http://hdl.handle.net/10995/56808
RSCI ID: 29980948
SCOPUS ID: 85030237441
ISSN: 2073-1442 (Print)
2073-1450 (Online)
DOI: 10.15826/analitika.2017.21.3.010
Origin: Аналитика и контроль. 2017. № 3
Appears in Collections:Аналитика и контроль

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
aik_2017_3_180-196.pdf866,25 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.