Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10995/42749
Title: Рентгенофлуоресцентный анализ молока и основанных на нем продуктов
Other Titles: X-ray fluorescence analysis of milk and milk-based products
Authors: Пашкова, Г. В.
Pashkova, G. V.
Issue Date: 2010
Publisher: Уральский федеральный университет
Citation: Пашкова Г. В. Рентгенофлуоресцентный анализ молока и основанных на нем продуктов / Г. В. Пашкова // Аналитика и контроль. — 2010. — № 1. — С. 4-15.
Abstract: Представлен обзор литературных источников, в которых описаны особенности применения рентгенофлуоресцентного анализа (РФА) при определении содержаний элементов в молоке и молочных продуктах. Внимание уделено информации по аппаратуре для РФА, способам подготовки проб, получению градуировочных характеристик. Приведены примеры использования РФА для изучения коровьего молока, женского молока и молозива, продуктов молочной промышленности.
This review contains special features of the X-ray fluorescence analysis (XRF) for determination of element contents in milk and dairy products. Particular attention is given to apparatus, methods for sample preparation and techniques for constructing calibration plots. The examples of XRF applications for the study of cow milk, breast milk and colostrum, products of dairy industry are presented.
Keywords: X-RAY FLUORESCENCE ANALYSIS
MILK
DAIRY PRODUCTS
РЕНТГЕНОФЛУОРЕСЦЕНТНЫЙ АНАЛИЗ
МОЛОКО
МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ
URI: http://hdl.handle.net/10995/42749
ISSN: 2073-1442
Origin: Аналитика и контроль. 2010. № 1
Appears in Collections:Аналитика и контроль

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
aik_2010_01_4-15.pdf367,37 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.